Beleggen in vastgoed om te verhuren is voor jou als particuliere vastgoedbelegger een mooie kans om een stabiel en goed rendement uit je belegging te halen. Een tweede woning die je verhuurt, levert maandelijks huurinkomsten op, zonder dat je er veel omkijken naar hebt. Tenminste, als je de verhuur van jouw tweede huis zorgvuldig en goed geregeld hebt. Want een tweede huis verhuren kan alleen zorgeloos als zowel jij als de huurder zich aan de regels en gemaakte afspraken houden.
Toestemming hypotheekverstrekker
Als je voor de aankoop van jouw tweede huis (deels) een hypotheek hebt afgesloten, is het eerste wat je moet doen toestemming vragen aan de hypotheekverstrekker. Niet alle banken en andere hypotheekverstrekkers verlenen namelijk toestemming om een woning waarop een hypotheek rust te verhuren. Vaak hebben geldverstrekkers dit duidelijk in hun voorwaarden beschreven, anderen minder duidelijk. Check daarom altijd eerst bij jouw hypotheekverstrekker of jij het huis mag verhuren. Daarmee kun je een heleboel gedoe, boetes en andere problemen voorkomen. Is de woning geheel met eigen geld gefinancierd of met een speciale Verhuurhypotheek, dan kun je het huis sowieso op de particuliere huurmarkt brengen.
Toestemming Vereniging van Eigenaren (VvE)
Ben je van plan om een appartement of huis te kopen voor de verhuur? Dan is het belangrijk om het reglement in de splitsingsakte te controleren op een verhuurverbod. Is er een verhuurverbod en verhuur je het appartement toch, dan kan de Vereniging van Eigenaren restricties en boetes opleggen. Bij het Kadaster kun je een kopie van de splitsingsakte opvragen.
Vergunning gemeente
Indien je jouw tweede woning wilt verhuren in het kader van de Leegstandswet, dan heb je een vergunning van de gemeente nodig. Als je die vergunning krijgt, mag je de woning voor een periode van maximaal 5 jaar verhuren. Het aanvragen van de vergunning doe je met het formulier ‘Aanvraag vergunning tot tijdelijke verhuur van leegstaande woonruimte’.
Controleer de verzekeringen
Het kan zijn dat de dekking van de opstal- en aansprakelijkheidsverzekering voor de te verhuren woning veranderd op het moment dat je het huis gaat verhuren. Neem hierover ook contact op met de verzekeringsmaatschappij om – net als bij de hypotheek – eventueel problemen achteraf te voorkomen.
Rechten en plichten
Als je bovenstaande basis geregeld en gecontroleerd hebt en je weet zeker dat je jouw tweede huis mag verhuren, kan jouw rol als particulier verhuurder starten. Een belangrijke rol want ook met jouw huurwoning draag je bij aan het terugdringen van het grote woningtekort waarmee Nederland momenteel kampt. Je fungeert als ‘smeerolie’ tussen de sociale huurmarkt en de – voor veel starters en mensen met een middeninkomen – te duren koopwoningmarkt.
Een krachtige positie waarvan je geen misbruik moet maken. Daarom leiden wij van Huurwoningdesk je ook op tot maatschappelijk verantwoord verhuurder. Met goede en eerlijke huurprijzen die recht doen aan de huurwoning, zorgvuldig onderhoud en een prettige communicatie met de huurder. Je bent nu bekend met de belangrijkste huis verhuren regels. Daarom wijzen we je hieronder ook op de rechten én plichten die je als woning verhuurder hebt.
Wetgeving
Zowel voor de huurder als voor jou als verhuurder zijn er in het Burgerlijk Wetboek 7 verplichtingen vastgelegd die als basis voor iedere huurcontract gelden. Van de lijst van in totaal 23 wetsartikelen hebben 9 artikelen betrekking op de verhuurder. De overige 14 artikelen beschrijven de wettelijke verplichtingen van de huurder.
De huis verhuren regels waar jij je als verhuurder aan dient te houden bestaan in grote lijnen uit het blijvend beschikbaar stellen van de verhuurde woning gedurende de afgesproken huurperiode en het verrichten van onderhoud in en aan de huurwoning.
Belangrijke plichten voor de huurder zijn onder meer het betalen van de huur, zich als goed huurder te gedragen, onderhoud- en renovatiewerkzaamheden te gedogen en de woning aan het einde van de huurperiode volgens afspraak weer aan jou als verhuurder beschikbaar te stellen.
Uit bovenstaande blijkt wel dat er bij het verhuren van je tweede woning meer komt kijken dan het bepalen van een goede huurprijs alleen.
Een goed huurcontract opstellen
Met al die kennis over rechten en plichten, ben je er nog niet. Voor je tot daadwerkelijke verhuur over kunt gaan, moet je die afspraken vastleggen in een huurcontract. Dat lijkt met zoveel regels en plichten een hele opgave, maar niets is minder waar! Online vastgoedbeheer platform Huurwoningdesk biedt digitale dynamische huurcontracten aan die gecontroleerd en goedgekeurd zijn door huurrecht advocaten waarin de juridische basis gedekt is. Deze vul je zelf makkelijk aan met enkele basisgegevens, waarna je het huurcontract snel en eenvoudig door de huurder digitaal kunt laten ondertekenen. Een goed huurcontract opstellen is zorgeloos verhuren.
Huurprijs berekenen
De huurprijs berekenen doe je voor het opstellen van een huurcontract. Want een belangrijk onderdeel van het huurcontract vormt natuurlijk de huurprijs. Welk bedrag moet de huurder gaan betalen voor de huur van jouw tweede huis? Je raadt het al, ook voor het berekenen van de juiste huurprijs gelden regels en bepalingen. Zomaar een prijs opstellen mag niet. Zo is het verstandig om de huurprijs op te delen in een ‘kale huur’ en servicekosten.
Ook moet je weten of de woning onder de zogeheten ‘liberalisatiegrens’ van € 737,14 valt. Onder die grens, wordt met het Woningwaarderingsstelsel (WWS) de maximale huurprijs bepaald. Boven die grens mag je als verhuurder de huur wel zelf bepalen.
Zomaar de huur verhogen kan evenmin zonder voorwaarden.
Regels bij opzeggen van het huurcontract
Niet alleen voor het aangaan van een huurcontract gelden regels, ook voor het opzeggen van die overeenkomst heb je je als verhuurder en huurder te houden aan wettelijke afspraken. Afhankelijk van het type huurcontract (voor bepaalde of onbepaalde tijd), het type woning (zelfstandige of onzelfstandige woonruimte) en de duur van de huurperiode die de huurder de woning al huurt varieert deze opzegtermijn voor jou als verhuurder minimaal 3 en maximaal 6 maanden.
Kennis en online vastgoed tools
Zoals je ziet is het verhuren van een tweede huis een zeer interessante vorm van beleggen, maar is het belangrijk dat je niet over één nacht ijs gaat. Je hebt te maken met regelgeving die zowel jou als de huurder beschermt en zorgt dat het huurcontract een goede basis vormt voor een jarenlange prettige samenwerking. En jou als verhuurder vanzelfsprekend een goed rendement zonder gedoe oplevert.
Met de hulp van de kennis en tools van Huurwoningdesk weet jij zeker dat aan alle huis verhuren regels is gedacht. Hierdoor wordt het verhuren van jouw tweede woning zorgeloos verhuren!