Te huur
Huis verhuren

Een huis verhuren aan expats: is jouw huis geschikt?

Huis-verhuren-aan-expats

Bij de verhuur van jouw tweede woning of appartement kunnen expats een bijzonder aantrekkelijke doelgroep zijn om potentiële huurders te werven. Deze buitenlandse professionals zijn vaak hoogopgeleid en krijgen vanuit hun werkgever een goed salaris en aanvullend budget voor huisvesting. Kortom: ideale kandidaten voor een zorgeloze samenwerking gedurende de verhuurperiode. Tenminste, als jouw huis voldoet aan hun verwachtingen en wensen.

  1. Expats in Nederland
  2. Is jouw pand geschikt?
  3. 6 handige tips

Expats in Nederland

Volgens de officiële omschrijving is een expat ‘iemand die voor een internationale organisatie langere tijd in het buitenland woont en werkt’. Het aantal expats in Nederland blijft al jaren flink groeien. Uit recente cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek blijkt dat er ruim 380.000 ‘internationale kenniswerkers’ in Nederland werken en wonen. Dat is ruim 4 procent van de totale beroepsbevolking. Vergeleken met andere EU-landen (en Zwitserland) is dit percentage vrij laag, zoals blijkt uit onderstaande figuur.

Woning verhuren aan Expats aantal in Nederland.png

Als vervolgens gekeken wordt naar opleidings- en werkniveau, blijkt dat in Nederland internationale kenniswerkers vaak op hoog beroepsniveau werken (zie figuur hieronder). In 2016/2018 werkte twee derde van hen op een hoog beroepsniveau, bijvoorbeeld als manager of technicus. Nederland komt daarmee achter de koplopers Luxemburg en Zwitserland, maar net voor de buurlanden België, Verenigd Koninkrijk en Duitsland.

Huis verhuren aan expats die hoogopgeleid zijn.png

Uit bovenstaande cijfers blijkt wel dat expats een bijzonder interessante doelgroep kunnen zijn om je op te richten als jij jouw tweede huis wilt verhuren. Hoewel de regio’s Amsterdam, Den Haag en Rotterdam verreweg de grootste aantrekkingskracht op expats hebben, is er in iedere regio wel een (internationaal) bedrijf, universiteit of kennisorganisatie waar hoogopgeleide buitenlandse professionals werken. En die professionals hebben woonruimte nodig. Soms voor een jaar, soms voor langer.

Lees ook: Tweede woning verhuren in Amsterdam: dit zijn de voorwaarden.

Is jouw pand geschikt om te verhuren aan expats?

Wil je weten of jouw te verhuren woning geschikt is om aan expats te verhuren? Dan zijn er een aantal zaken die je moet weten over hun wensen en verwachtingen. Lees allereerst onze ultieme gids om jouw tweede huis te verhuren. Daarmee leg je de basis voor een zorgeloze verhuur van jouw huis en weet je wat je vooraf moet doen en regelen.

Vervolgens is het belangrijk om rekening te houden met de toekomstige huurder. Een hoogopgeleide expat zoekt vaak een combinatie van gemak en goede voorzieningen. Met andere woorden: een goed verzorgde woning waar hij of zij snel in kan trekken en die beschikt over een aantal (moderne) voorzieningen.

6 handige tips om een tweede huis te verhuren aan expats

  1. Goed voorbeeld doet volgen

    De kwaliteit, de sfeer en de conditie van het huis (en indien van toepassing het meubilair en de voorzieningen) maken jouw woning niet alleen aantrekkelijker om te huren, het stimuleert de huurder ook om er zorgvuldig mee om te gaan. Een net en goed onderhouden interieur zorgt ervoor dat de huurder er zorgzamer mee om zal gaan. Indien nodig, investeer hier dan in voor je de woning op de markt brengt.

  2. Richt het huis neutraal in

    Let er bij de inrichting van jouw woning op dat je die simpel en neutraal houdt. Zoveel mensen, zoveel smaken, maar een neutrale en meer moderne stijl spreekt een breder publiek aan. Denk daarbij bijvoorbeeld aan witte muren en een lichte laminaatvloer. Een expat ziet in die neutrale presentatie ook sneller mogelijkheden om de woning persoonlijker in te richten.

  3. Huurprijs inclusief servicekosten

    Hoewel je in ons blog over de regels rondom het verhuren van jouw huis kunt lezen dat het verstandig is om de huurprijs op te delen in kale huur en servicekosten, gaat de voorkeur van expats uit naar een all-in huurprijs. Zij huren liever een huis waar gas, water, elektra, internet en een TV-abonnement inbegrepen zijn in de huurprijs. Dat scheelt hen een hoop geregel in een land waar ze de taal – zeker in het begin – niet beheersen.

  4. Presenteer een schoon en opgeruimd huis

    De verhuurbaarheid van jouw huis wordt voor een belangrijk deel bepaald door de hygiëne. De aanwezigheid van huisdieren kan in dit geval in jouw nadeel zijn, net als het gebruik van tapijt in de woning. Dit geldt natuurlijk niet voor iedere potentiële huurder, maar het is zeker goed om hier rekening mee te houden. Vanzelfsprekend zorg je er voor dat jouw woning er tijdens een bezichtiging pico bello uitziet. Een schoon en opgeruimd huis verhuur je makkelijker en sneller. In ons blog met 10 presentatietips om je huis snel te verhuren lees je alles over een optimale presentatie van jouw huurwoning.

  5. Moderne voorzieningen in huis

    Expats zijn vaak potentiële huurders die wel wat wensen hebben als het gaat om de woonruimte die ze zoeken. Zo verwachten ze moderne apparatuur en voorzieningen in het huis. Zaken als Wifi in het hele huis, een keuken die is uitgerust met een magnetron, oven, vaatwasser en modern koffiezetapparaat en een smart-TV in de woon- en slaapkamer. Maar ook een goede wasmachine-droger combinatie behoren in hun ogen wel aanwezig te zijn.
    Gebruik bestek en servies dat makkelijk te vervangen is. Dit zijn onder andere spullen die vaak sneller kapotgaan. Houd tevens de uitgaven aan het meubilair goed bij en bewaar de bonnen indien je eventuele extra kosten wilt verhalen op de huurder.

  6. Gemeubileerd of gestoffeerd

    Voor expats geldt in de regel dat ze zoeken naar een gemeubileerde woning. Niet alleen omdat ze dan veel sneller het huis kunnen betrekken, maar ook omdat het ze veel gedoe scheelt. Zelf nieuwe meubels uitzoeken en kopen hoeft dan immers niet. En zeker als het aanwezige meubilair neutraal van stijl en kwalitatief goed is, wordt dit als een pluspunt gezien en gewaardeerd.
    Je kunt er ook voor kiezen om jouw huis gestoffeerd te verhuren, met een optie om tevens gemeubileerd aan te bieden. Let er in dat geval wel op dat je duidelijk aangeeft welke kwaliteit meubels de huurder kan verwachten en hoelang het duurt voordat het interieur in de woning staat. Communiceer dit helder en duidelijk.

Lees ook: Tweede huis verhuren: 6 beginnersfouten die je niet hoeft te maken.

Huurovereenkomst

Heldere en duidelijke afspraken zijn ook belangrijk als je een huis gaat verhuren aan expats. Zorg allereerst voor een goede en juridisch waterdichte huurovereenkomst. In onze complete gids voor het opstellen van een huurovereenkomst zie je hoe je eenvoudig zelf een online huurcontract opstelt en digitaal ondertekent.

Bij verhuur van jouw woning aan expats is het goed om daarbij in ieder geval extra aandacht te besteden aan de volgende punten:

  • Neem een borg van tenminste twee maanden huur op in de huurovereenkomst. Bij een nette gemeubileerde woning kun je overwegen drie maanden huur als borg op te nemen. Daarmee kun je eventuele onverwachte kosten van bijvoorbeeld kleine schade aan meubilair of keuken dekken.
  • Leg bij aanvang van de verhuurperiode de staat van de woning goed vast en beschrijf ook de inventaris zorgvuldig. Gebruik hiervoor een inventarislijst en voeg die toe aan de huurovereenkomst. Eventueel voorzien van foto’s. Hiermee voorkom je de kans op discussie aan het einde van de huurperiode.
  • Maak tevens duidelijke afspraken met de huurder over de duur van zijn huurperiode, eventueel voorzien van een Engelstalige toelichting zodat de voorwaarden helder zijn. Neem ook zaken als onderhoud, het wel of niet toestaan van huisdieren en afspraken omtrent het aanbrengen van veranderingen in de woning duidelijk op in de huurovereenkomst.

Zorgeloos verhuren

Zoals je in bovenstaande informatie hebt kunnen zien, vormen expats een bijzonder interessante doelgroep als het gaat om het verhuren van jouw tweede woning. Maar het is ook een groep die je anders moet benaderen, omdat ze andere wensen en verwachtingen hebben. Met dit blog helpen we jouw als particuliere vastgoedbelegger deze verhuurmarkt succesvol te betreden.

 

Met een huurcontract van Huurwoningdesk is woningverhuur zorgeloos

Slechts € 95. Niet tevreden, geld terug