Een tweede huis verhuren is anno 2021 een goede en slimme manier om meer rendement uit je belegging te halen. Hoog rendement, zorgeloos verhuren en voor langere periode verzekerd zijn van huurinkomsten zonder dat je daar als verhuurder continu druk mee bent. Het klinkt mooi en dat kan het ook zeker zijn.
Toch is het investeren in een tweede huis om deze te verhuren niet zonder risico’s voor particuliere vastgoedbeleggers. Daarom geven we in dit blog tips waarmee je als onervaren woningverhuurder eenvoudig een aantal beginnersfouten niet zult maken. Zodat het verhuren van jouw tweede woning een zorgeloze investering wordt.
1. Begin niet zonder enige voorkennis
Als verhuurder van jouw tweede huis ben je aansprakelijk voor de huurwoning. Verdiep je daarom vooraf in die verantwoordelijkheden en de huis verhuren regels zodat je weet waaraan je begint.
Als je investeert in vastgoed om te verhuren, zorg er dan ook voor dat je weet in welke omgeving de woning of het appartement staat. Een handige plek om een goed beeld van een buurt te krijgen is een supermarkt of een school. Loop er eens rond voor je gerichte actie onderneemt. Is het een buurt waarin jij jouw tweede woning wilt verhuren?
Het is een relatief kleine moeite, maar die basisoriëntatie is erg belangrijk voor de startende woningverhuurder.
2. Wees kritisch bij aankoop tweede huis
Zorg ervoor dat je bij aankoop van een beleggingspand kritisch bent op de staat van de woning. Als je een bestaande woning wilt kopen, laat dan altijd een onafhankelijk bouwadviseur een bouwtechnische keuring uitvoeren. Accepteer daarbij niet zomaar een rapport dat de adviseur van de verkopende partij eventueel al heeft gemaakt. Een bouwtechnische keuring kost ongeveer € 350.
Kijk ook zelf altijd kritisch rond in en rondom het huis. Zie je ergens bijvoorbeeld lekkageplekken, neem dan niet zomaar genoegen met het antwoord van de verkoper of zijn makelaar dat het gaat om een oude lekkage. Een eigen bouwkundige keuring kan dit voor je uitzoeken zodat je zeker bent van je zaak.
Datzelfde geldt voor zaken als elektra in de woning (oude leidingen), de mate van isolatie en de staat van de fundering.
“Je kunt beter in die beginfase iets meer geld kwijt zijn voor professioneel en gedegen onderzoek en advies dan dat je achteraf veel tijd en geld verliest door noodzakelijk herstel- en reparatiewerk.”
3. Renovatie nodig? Zorg voor een goed plan
Koop je een ‘opknapper’ om als tweede woning te gaan verhuren? Of wil je eerst gaan verbouwen voor het in de verhuur gaat? Maak dan samen met een goede aannemer een gedegen renovatieplan.
Op basis van het bouwkundig rapport dat je hebt laten opstellen, kun je een verbouwing of noodzakelijke herstelwerkzaamheden zorgvuldig plannen. Zorg er wel altijd voor dat je in nauwe samenwerking met de aannemer naar het werk kijkt en verzeker je ervan dat de aannemer door middel van een goede (tijd)planning aantoont jouw wensen en deadlines te kennen.
Het spreekt voor zich dat ook hier geldt dat je niet met de eerste de beste (en goedkope) aannemer of zzp’er in zee moet gaan. Zorg ervoor dat je een echte vakman in huis haalt die kwaliteit levert. Check referenties en vraag naar (schriftelijke) garanties en voorwaarden. Leg de afspraken die je onderling maakt ook goed vast, liefst, schriftelijk (of eventueel per -e-mail). Daarmee voorkom je mogelijke onduidelijkheid en vooral veel gedoe.
4. Presentatie van jouw huurwoning
Als jouw tweede woning klaar is voor de verhuur, kun je het op de markt brengen. Dit kan op verschillende manier, het snelst en eenvoudig via online verhuurspecialisten. Daarbij is het allereerst essentieel dat je zorgt voor een heldere en overzichtelijke presentatie.
Naast de algemene informatie over het aantal kamers en andere ruimtes in het huis is vooral een goede fotografie belangrijk.
Daarmee trek je potentiële huurders echt over de streep. Denk niet te snel dat je dat wel kunt met zelfgemaakte foto’s. De foto’s moeten licht en sprankelend zijn en echt uitnodigen. Ze zijn het visitekaartje van jouw te verhuren huis. Daarnaast moeten ze een reëel beeld van de ruimtes in de huurwoning geven.
5. Screen de kandidaat-huurder
Heb je een goede woningpresentatie, dan kun je op zoek naar huurders. Hoewel je jouw woning natuurlijk zo snel mogelijk wilt verhuren, geldt ook hier dat haast een slechte raadgever is.
“Je wilt immers voorkomen dat de huurder bijvoorbeeld niet in staat blijkt om de huur te betalen, zich niet als een goed huurder gedraagt of op een andere manier voor problemen zorgt.”
Ga daarom ook niet zomaar met de eerste de beste kandidaat in zee. Hoewel je problemen gedurende de verhuurtermijn nooit helemaal kunt voorkomen, zijn er wel maatregelen waarmee je bepaalde risico’s verkleint of kunt uitsluiten. Zo kun je de kredietwaardigheid van de potentiële huurder checken aan de hand van inkomensgegevens en andere documenten die aangeleverd moeten worden voor eventuele ondertekening van een huurovereenkomst.
Leg hoe dan ook altijd de gemaakte afspraken met de huurder goed vast. Door goede afspraken over het gebruik van de woning, de staat waarin het huis zich bevindt bij acceptatie door de huurder en andere rechten en plichten van huurder en verhuurder te maken, heb je – indien nodig – altijd bewijs hiervan.
6. Onderhoud contact
Na ingang van de verhuurtermijn is het niet zo dat je als verhuurder achterover kunt leunen en de huurinkomsten kunt innen. Zorg ervoor dat de relatie met de huurder van jouw tweede woning goed is en blijft.
Reageer tijdig op vragen van de huurder en zorg dat reparaties snel en adequaat worden uitgevoerd. Zolang jij je als goed verhuurder opstelt, zal de huurder dit in nagenoeg alle gevallen ook doen.
En mocht er toch onenigheid ontstaan, communiceer dan tijdig en duidelijk richting de huurder over verwachtingen en acties. Spreek de huurder direct aan op het moment dat hij zich niet aan afspraken houdt. Daarnaast is het voor jou als verhuurder belangrijk de wettelijke termijnen in acht te nemen in het geval van bijvoorbeeld het beëindigen van de huurovereenkomst.
En vanzelfsprekend ben je als eigenaar van de woning verantwoordelijk voor het tijdig (laten) uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. Communiceer ook hierover duidelijk met de huurder om dit goed af te stemmen.
7. Online vastgoedbeheer
Zoals je kunt zien, heb je als particuliere verhuurder van een (tweede) woning het nodige om voorafgaand aan en tijdens de verhuur rekening mee te houden. Na het lezen van dit blog ben je in ieder geval goed voorbereid en maak je de genoemde beginnersfouten niet.
Wil je het jezelf nu nog makkelijker maken? Maak kennis met het gemak van online vastgoedbeheer van Huurwoningdesk. Daarmee wordt het verhuren van je tweede huis echt zorgeloos verhuren.